svētdiena, 2016. gada 11. septembris

Gatavojamies līdzdarboties akcijā “Pasaules lielākā mācību stunda”

Pasaules lielākā mācību stunda ir starptautiska izglītības akcija,
 kas no 19. septembra vienlaikus norisināsies gandrīz simts pasaules valstīs. 
Tās mērķis ir iepazīstināt sabiedrību un veicināt katra bērna, jaunieša, pieaugušā izpratni par 17 Ilgtspējīgas attīstības mērķiem, ko ANO valstis, tostarp Latvija apņēmušās sasniegt līdz 2030. gadam, un iesaistīt ikvienu šo mērķu sasniegšanā.



Akcija Latvijā norisināsies jau otro gadu. Pagājušajā gadā akcijā piedalījās 59 izglītības iestādes no visas Latvijas, kas plānoja un īstenoja 139 mācību stundu plānus tādos mācību priekšmetos kā literatūra, fizika, ķīmija, latviešu valoda, mājturība un tehnoloģijas, vēsture, bioloģija un vizuālā māksla. Kuri no ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķiem šķita visnozīmīgākie Latvijas skolu skolotājiem un audzēkņiem pagājušajā gadā? 
Visvairāk stundu plānu tika veltīti 3. 
mērķim, kas aicina nodrošināt veselīgu dzīvi un sekmēt labklājību jebkura vecuma cilvēkiem. Apraksti, fotoreportāžas un interesantākie mācību stundu plāni ir apkopoti publikācijā "Mācīties pārveidot! 


Šogad starptautiskā akcija „Pasaules lielākā mācību stunda" norisināsies ne tikai formālajā, bet arī neformālajā un ikdienas izglītībā. Tās organizatori aicina bērnus, jauniešus, pilsoniskās sabiedrības, izglītības un kopienu aktīvistus līdzdarboties un sniegt padomus un ierosinājumus sabiedrības, vides, ekonomikas jautājumu risināšanai. 
Latvijā aicinām sagatavot mācību stundu, nodarbību, semināru, lekciju un citu pasākumu plānus par Latvijas sabiedrībai nozīmīgām un aktuālām tēmām, kas īpaši izceltas 16. ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķī: 
veicināt miermīlīgu un iekļaujošu sabiedrību ilgtspējīgai attīstībai.

Plānus aicinām izstrādāt pēc pievienotā parauga, un, ja iespējams, tos arī īstenot. Nodarbībās aicinām pētīt un diskutēt par starpkultūru dialoga veidošanu, globalizācijas un migrācijas ietekmi uz procesiem sabiedrībā, iekļaujošas un ilgtspējīgas sabiedrības pamatprincipiem u.c. 
tēmām. Akcijas dalībnieku iesūtītos nodarbību plānus iekļausim īpašā publikācijā, 
un radošāko plānu autoriem pasniegsim balvas akcijas noslēgumā.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru